Časť č.7: Ako pripraviť aplikačné zariadenie na kontrolu - dýzy
V tejto časti si postupne objasníme požiadavky a overovacie metódy pri kontrolách aplikačných zariadení. Začneme požiadavkami na kontrolu rosičov, ktoré sa používajú na ošetrenie porastov vo vinohradoch, ovocných sadoch, na ošetrenie kríkov a pod.
Rosič sa pred pristavením na kontrolné miesto musí dôkladne očistiť. Osobitná pozornosť sa musí venovať oplachovaniu a čisteniu vnútorných častí rosiča vrátane filtrov a filtračných vložiek a čisteniu vonkajších častí rosiča, ktoré sú najviac vystavené postrekom počas ich aplikácie.
G) Dýzy
Vybavenie dýzami musí byť vhodné na dosiahnutie požadovanej aplikácie postrekov.
Vybavenie dýzami (napríklad typy a veľkosť dýz) musí byť symetrické na ľavej a pravej strane postrekovača okrem prípadov, kde sa uvažuje so špeciálnou funkciou (napríklad jednostranným postrekom, použitím dýz na kompenzáciu nerovnomernosti lúča postreku atď.)
Pri prerušení dodávky postreku nesmú dýzy odkvapkávať 5 s po skončení výtoku postrekového lúča.
Musí sa zabezpečiť samostatné odpojenie jednotlivých dýz. V prípade skupinových držiakov dýz platí táto požiadavka pre každý držiak.
Musí byť možné nastavenie polohy dýz s cieľom dosiahnuť symetrické usporiadanie a polohy vhodnej na výmenu dýz.