Časť č.8: Ako pripraviť aplikačné zariadenie na kontrolu - rozdelenie postreku

04.02.2024

V tejto časti si postupne objasníme požiadavky a overovacie metódy pri kontrolách aplikačných zariadení. Začneme požiadavkami na kontrolu rosičov, ktoré sa používajú na ošetrenie porastov vo vinohradoch, ovocných sadoch, na ošetrenie kríkov a pod.

Rosič sa pred pristavením na kontrolné miesto musí dôkladne očistiť. Osobitná pozornosť sa musí venovať oplachovaniu a čisteniu vnútorných častí rosiča vrátane filtrov a filtračných vložiek a čisteniu vonkajších častí rosiča, ktoré sú najviac vystavené postrekom počas ich aplikácie.


H) Rozdelenie postreku

  1. Jednotnosť postrekového lúča
  • Každá dýza musí vytvarovať jednotný postrekový lúč (napríklad jednotný tvar, homogénny      postrek). 

    2.      Výtok z dýz

  • Množstvo vytečeného postreku z každej dýzy s rovnakým označením nesmie mať odchýlku väčšiu ako 15 % menovitého množstva alebo 10 % priemerného množstva vytečeného postreku zo všetkých dýz s rovnakou identifikáciou.

  • Pri symetrickom postreku musí byť rozdiel priemerného množstva vytečeného postreku maximálne 10 %.

    3.      Rozdiel hodnôt tlaku  

  • Rozdiel hodnôt tlaku na vstupe do každej sekcie môže byť maximálne 15 % 

  • Musí byť možné nastavenie polohy dýz s cieľom dosiahnuť symetrické usporiadanie a polohy vhodnej na výmenu dýz.